Nyheter fra NORLA

Norge skal være gjesteland på barnebokmessen i Bologna 2026

Bologna braw pmfx7320
Foto: Bokmessen i Bologna

NORLA er glade og stolte over å dele gladnyheten om at Norge skal være gjesteland på bokmessen i Bologna i 2026 – verdens viktigste barnebokmesse.

I snart 60 år har bokmessen i Bologna vært det ledende arrangementet i forlagsbransjen for barne- og ungdomslitteratur internasjonalt, og er et viktig utstillingsvindu for både bøker og illustrasjoner. Årets bokmesse hadde 1070 utstillere fra 90 land. Bokmessen er en enestående anledning til å presentere den gode barne- og ungdomslitteraturen fra Norge til hele verden, og norske forlag og agenter har deltatt på messen i en årrekke.

Hvert år inviteres et land til å vise frem sin kultur og litteratur for barn og unge gjennom et gjestelandsprosjekt. Våre perspektiv på formidling presenteres samtidig for fremtidens lesere. Norge har nå fått denne muligheten for 2026. Bokbransjen i Norge og aktører på et bredt felt av litteratur og lesing for barn og unge vil inviteres til å bidra.

Norges dyktige forfattere og illustratører av barne- og ungdomslitteratur står i sentrum – både i forberedelsene til og i selve gjestelandsåret 2026. Det blir program både på messeområdet og i Bologna by, og ikke minst en egen utstilling med originalverk av norske illustratører.
NORLA vil gjennomføre prosjektet i samarbeid med bokbransjen, litteratur- og kulturaktører, den kongelige norske ambassaden i Roma og internasjonale partnere.

Alexander Løken, leder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) uttaler:
«Det er en stor ære å få være gjesteland i Bologna, og en viktig bekreftelse på at barne- og ungdomslitteratur fra Norge er i verdensklasse. Vi gleder oss til å løfte fram forfatterne og illustratørene vi er så stolte av – også i tiden fram mot festivalen.»

Arne Vestbø, NORLAs styreleder og generalsekretær Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) legger til:
«Styret i NORLA er svært begeistret over Bologna-satsingen, og ser dette som en unik mulighet til å vise fram bredden og kvaliteten i norsk skjønnlitteratur og sakprosa for barn.»

«Vi gleder oss stort til å ha med hele barnebokbransjen i Norge til Italia og verden, for å synliggjøre det høye nivået og bredden i barne- og ungdomslitteraturen vår. Barn og unge – fremtidens lesere – har mye å glede seg til», sier Margit Walsø, direktør i NORLA.

Det blir et kick-off-arrangement for gjestelandsprosjektet på Lillehammer 24. mai 2023 i forbindelse med Norsk Litteraturfestival og visningsarenaen Komma. Hold av datoen allerede nå – mer informasjon kommer.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019