Nyheter fra NORLA

NORLAs oversetterpris 2019 tildelt Ursel Allenstein

Ursel allenstein og trine skei grande foto sabine felber
Fra v: Ursel Allenstein mottar prisen fra Kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Sabine Felber

På bokmessen i Frankfurt ble NORLAs oversetterpris i dag utdelt for 14. gang og overrekkelsen var ved Norges kulturminister Trine Skei Grande.
Les hennes tildelingstale her:

NORLA deler årlig ut en pris til en oversetter av norsk litteratur. NORLAs oversetterpris tildeles et ungt oversettertalent for å stimulere til fortsatt innsats for norsk litteratur. Prisen skal i år gå til en oversetter som har gjort en spesiell innsats for skjønnlitteratur. Den skjønnlitterære prisen utdeles fra Kristin Brudevolls fødselsdagsfond. Det er derfor spesielt hyggelig å kunne dele ut denne prisen her i Frankfurt i dag, med Kristin Brudevoll til stede på bokmessen.

Tyskland var det første landet Kristin fokuserte på da hun begynte i NORLA i 1978. Hun tok kontakt med tyske universiteter, og fant skandinavistikkstudenter med interesse for litteratur og oversettelse. Siden den gang har det blitt lagt stein på stein, inntil vi kan i dag si at vi står i en veritabel katedral her i den norske paviljongen: Norge er gjesteland her i Frankfurt, og bokmessen har talt opp hele 510 nye utgivelser på tysk av og om Norge.

Det er ikke dermed noen selvfølge at årets prisvinner skal komme fra Tyskland, vi er så heldige at det er en rekke gode kandidater til NORLAs oversetterpris fra mange land. Det var imidlertid én kandidat som pekte seg ut, og vedkommende er tilfeldigvis tysk.
Årets prisvinner ble tidlig lagt merke til som et stort oversettertalent, med akkurat den kombinasjonen av stilsikker språkfølelse, presisjon og lekenhet som gjør en oversetter i stand til å yte en litterær tekst rettferdighet. Allerede med sin første oversettelse fra norsk ble hun tildelt en pris for arbeidet, Hamburger Förderpreis für literarische Übersetzung i 2011 for Kjersti Annesdatter Skomsvolds Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. Siden den gang har hun fått en rekke priser for oversettelsene sine, og i dag går NORLAS oversetterpris 2019 til Ursel Allenstein for hennes arbeid med norsk skjønnlitteratur.
Ursel har oversatt en rekke av Norges samtidsforfattere – hun har gitt tysk stemme til så ulike forfattere som Geir Gulliksen, Sissel Verøyvik og Long Litt Woon, og det er hennes oversettelser av Maja Lundes romaner som har fått en så enorm suksess her i Tyskland.

Den siste kraftprestasjonen hun står bak, er oversettelsen av Johan Harstads Max, Misha og Tet-offensiven. Her på bokmessen blir hun/har hun blitt tildelt Jane Scatcherd Preis, fremfor alt for sin «kongeniale oversettelse av romanen (…), hvor hun med stor presisjon og språklig raffinement gjengir romanens litterære mangestemmighet,» som det heter i begrunnelsen.

Vi slutter oss helhjertet til denne begrunnelsen. Arbeidet du gjør for norsk litteratur er viktig. Vi håper denne prisen vil bidra til at vi får beholde deg som formidler av norske forfattere til et tysk publikum i mange år fremover.

Jeg har dermed gleden av overrekke deg NORLAs oversetterpris som er på på 20.000,- norske kroner, i tillegg til et inntil tre ukers gratis opphold i Oslo.

Gratulerer!

Les mer

Mer om Ursel Allenstein her

Mer om NORLAs oversetterpris her

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019