Nyheter fra NORLA

Reisebrev fra Sør-Korea

Kollasj 1 ms

NORLA og forfattere fra Norge deltok for første gang på bokmessen i Seoul i Sør-Korea som ble arrangert i forrige uke. Les seniorrådgiver Andrine Pollens reisebrev fra det vellykkede bokmessebesøket her.

Å delta på bokmesse i Seoul er en overveldende opplevelse. Messen åpnet med hornmusikk til ABBAs «Dancing Queen» og «Mamma Mia», og standen var dekorert med kreasjoner fra Arne & Carlos: julekuler, Magnus Haremus og mange dukker, bamser, sokker, pledd og sitteunderlag!

Ekstra oppmerksomhet ble det på standen da Arne og Carlos hadde strikkedemonstrasjon, men standen ble også besøkt av barn som skulle finne Jostein Gaarders «Julemysteriet» som del av et rebusløp (sendt av læreren sin, på en lørdag!), og billedbøkene ble kontinuerlig bladd i og kikket på, og det var tydelig at norske illustrasjoner var både eksotiske og interessante. Mange var interessert i å vite mye om skandinavisk velferdssystemer, skoler og utdanning, og også barneoppdragelse, pedagogikk og holdninger til lek. Jeg har sjelden møtt så mange nye, positive og vennlige mennesker.

På flyet til Seoul ble jeg kjent med en kvinne som umiddelbart tilbød seg å være guide for meg og vise meg rundt i hjembyen hennes. Jeg sendte henne en e-post da jeg skjønte at jeg ikke fikk tid til å benytte meg av hennes generøse tilbud, og sa at jeg var opptatt på stand C25 hver dag. Og gjett hvem som kom på standen for å se på norske bøker!
En annen koreansk venninne av meg fra Moss sendte også sin venninne for å hilse på meg. Jeg er ydmyk av interessen, varmen og omtanken – og besøker svært gjerne dette landet igjen.

I Paju, nær grensen til Nord-Korea, er det etablert en bokby. Her holder alle forlag til, med bokhandlere i første etasje av bygningene, og med det største og flotteste bibliotek jeg har sett.

Og enda har jeg ikke nevnt noe om maten: Bibimbap. Koreansk barbecue. Kimchi (sistnevnte sier de også for å smile når det skal fotograferes). Det finnes kaffebarer og restauranter på hvert gatehjørne, og det er duket for kulinariske opplevelser hvor man enn går. Jeg kunne skrevet og skrevet.
Reis selv, det er mitt råd.

Les om det norske bokmessebesøket på ambassadens nettsider.

Og en artikkel i Korea Herald her.

Les et intervju med Arne & Carlos’ i Korea JungAng Daily her.

Arne & Carlos’ bøker er solgt til hele 15 land. Besøk deres websider.

Mer om Paju Bookcity.

Norske bøker på koreansk
Det finnes én oversetter som nesten egenhendig har sørget for at nær femti norske bøker er tilgjengelige for lesere i Sør-Korea, nemlig Hwasue S. Warberg. Hun bor i Norge, og er Månedens oversetter i juni og juli i NORLAs serie med oversetterintervjuer.
Les vårt intervju med henne her.

Se omslag til norske bøker utgitt i Sør-Korea med NORLAs oversettelse siden 2011 her.

(Foto: Andrine Pollen og den norske ambassaden i Seoul)

Interessert i å lese flere reisebrev fra NORLA?
Nå har vi samlet alle sakene her.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

www.booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon, nyheter og arrangementer.

Frankfurt 2019