18.03.2024

Kathrine Nedrejord - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Kathrine Nedrejord. Hun har skrevet Alt for flokken, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Nedrejord kathrine foto kari live rønningen (1)
Kathrine Nedrejord. Foto: Kari Live Rønningen

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Naturen vår spises opp av stadig nye utbygginger, og som regel er det tradisjonelle næringer, som i Sápmi betyr for eksempel fiskere eller reindriftsutøvere, som taper terreng. Ofte gjøres det i det grønne skiftes navn. Jeg har sett hvordan deler av familier står mot hverandre i kampen for å ha et levebrød. Det er tøft. Konflikten kan synes uløselig. For hvem vil vel gi fra seg en inntektskilde? Enten fremtidig eller her og nå? Og ikke bare det, hvem vil tape en kultur og et språk i kampen? Som same sjøl, med mye slekt som lever tett på disse problemsstillingene på ulik måte, er det noe jeg tenker mye på. Uløselige konflikter er ei belastning i hverdagen, men kan også være et godt utgangspunkt for ei bok. Jeg har ikke nødvendigvis ambisjoner om å løse disse konfliktene heller, bare vise hvor vanskelig det kan være å stå midt i mellom steile fronter som ung. 

Hva skiller boken din fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Jeg trur ikke det er så mange bøker foreløpig som kombinerer naturvernsproblematikk med en samisk ungdomshverdag. Jeg har ønska å vise bredden av det samiske samfunnet som fortsatt finnes og er levende i dag, uten å eksotifisere det. Det er samiske ungdom som elsker å være i naturen, mens andre foretrekker å game. Urfolksstatusen til det samiske folket gjør at en del har fordommer og trur vi lever i fortida, men det gjør vi selvfølgelig ikke. I tillegg ønska jeg å skrive ei bok hvor aktivismen ikke er gitt fra første setning, men hvor det er rom for tvil. Jeg er en tviler sjøl, og det trur jeg også mange ungdommer er. Hva er rett å gjøre? Hvilke kamper må man kjempe? Samtidig har jeg funnet plass til ei forbudt kjærlighetshistorie, for det er jo sånn at store, samfunnsmessige spørsmål eksisterer parallelt med mer private spørsmål. Hva skal jeg gjøre om jeg forelsker meg i kjæresten til venninna mi? Elle, i boka, er usikker på det meste i starten av boka. Men forhåpentligvis kommer hun ut av alle konfliktene hakket mer overbevist om hva som er rett for henne. 

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her