Jon Fosse

Jon Fosse (født 1959) er vinneren av Nobelprisen i litteratur 2023.

Les mer

Read more in English

Fosse, jon photo agnete brun 1m8a5119
Jon Fosse. Foto: Agnete Brun

Biografi

Jon Fosse er ein prislønna norsk forfattar. Fosse har skrive romanar, dikt, barnelitteratur, essay og skodespel, i tillegg til at han har omsett og gjenfortalt fleire klassiske verk. Han er mellom dei mest spela nolevande dramatikarane i verda, og er ofte omtalt som «den nye Henrik Ibsen».

Bibliografi

Nasjonalbiblioteket har laget en enestående Fosse-bibliografi. Her finner man referanser til Jon Fosses verker på originalspråket og i oversettelser, artikler i bøker og tidsskrifter – av og om Jon Fosse, teatermanus, teaterprogrammer, bearbeidelser basert på verk av Fosse, og Fosses oversettelser og gjendiktninger av andre.

Forfattarskap

Jon Fosse (f. 1959) vert rekna som ein av vår tids viktigaste forfattarar. I snart førti år har han skrive i ulike sjangrar: romanar, dramatikk, lyrikk, kortprosa, essay og barnebøker. Tekstane hans er omsette til over femti språk, og skodespela er sette opp over tusen gonger over heile verda. Fosse har fått ei rekkje prisar både i inn- og utland.

Lesetips

Jon Fosses forfatterskap er utrolig rikholdig, og han har skrevet i nær sagt alle sjangre. Derfor er vi glade over å kunne dele en liste med lesetips for alle som ønsker å bli bedre kjent med forfatterskapet, men ikke helt vet hvor de bør starte.
Listen er laget av hans norske forlag, Det norske Samlaget.

Ny spalte: Derfor oversetter jeg Fosse

Jon Fosses verk er tilgjengelig for lesere og teaterpublikum over hele verden, og vi i NORLA ønsker å sette søkelyset på noen av de omtrent femti oversetterne som fortjener takk for nettopp det. Vi er stolte over å kunne åpne vår nye spalte «Derfor oversetter jeg Fosse»!

Jon Fosse i oversettelse

Jon Fosses bøker er oversatt til over femti språk. Mange utgivelser har fått tilskudd til oversettelsen fra NORLA.
Vi har samlet omslagene til disse utgivelsene på vår Flickr-profil.

Dramatikk

24. februar 1994 hadde Den Nationale Scene urpremiere på den første iscenesettelsen av et skuespill av Jon Fosse noensinne. 30 år senere har det blitt satt opp 825 produksjoner verden over basert på hans tekster.

Jon Fosses Nobelforelesning

Torsdag 7. desember holdt Jon Fosse, vinneren av Nobelprisen i litteratur 2023, sin Nobelforelsning. Forelesningen ble holdt på nynorsk, og fant sted i Svenska Akademiens lokaler i Börshuset, på Gamla stan i Stockholm.

Nynorsk

Då det vart kjend at Jon Fosse er tildelt Nobelprisen i litteratur 2023, konstaterte forfattaren at prisutdelinga må sjåast som ein pris til nynorsken og til den nynorske målreisinga. «– Anten eg vil eller ei, må eg i sannings namn takka nynorsken for prisen.»

Regjeringa heidrar Jon Fosse

I samband med at Jon Fosse vert tildelt nobelprisen i litteratur for 2023 vil regjeringa leggja til rette for eit nytt, årvisst tiltak som heidrar forfattaren – ei årleg Fosse-førelesing med tilhøyrande arrangement i regi av Nasjonalbiblioteket, der det òg vert tildelt eit Fosse-stipend. Regjeringa vil på denne måten medverka til å markera kor viktig forfattarskapen til Fosse er for Noreg og internasjonalt.

Folk om Fosse / Fans on Fosse

Det norske Samlaget gir ut Jon Fosses bøker og står bak den flotte serien “Folk om Fosse” som deles i sosiale medier. Her får du både tips til favorittbøker og -teaterstykker fra det rike forfatterskapet. og du får høre hva Fosses verk betyr for folk. NORLA er glade for å kunne dele utvalgte sitater på engelsk i våre kanaler.
Vi anbefaler deg å følge serien!

Jon Fosse ord for ord

I Bergen klinte man til med «Jon Fosse ord for ord», der alle Fosses teaterstykker ble lest opp i en sammenhengende forestilling med publikum – som samtidig ble sendt direkte på NRK. Dette var intet mindre enn verdens lengste teater-event som startet fredag kveld 8. desember.
41 teaterstykker, 40 skuespillere og 40 timers sending!

Fosse-intervjuer

Det finnes et vell av flotte intervjuer med Jon Fosse, og vi deler et par favoritter.