Norge var gjesteland ved bokmessen i Warszawa 2022

Norge var gjesteland ved bokmessen i Warszawa 26. – 29. mai. Bokmessen fant sted i Kultur- og vitenskapspalasset og er Polens viktigste bokmesse. Estimert besøkstall var omtrent 90 000 mennesker, noe som er ny rekord.

Wtk 2021 1
Bokmessen arrangeres på Kulturpalasset, Warszawa

Gjestelandsprosjektet ble organisert av NORLA i tett samarbeid med den norske ambassaden i Warszawa og ble gjennomført med tilskudd fra Utenriksdepartementet.

220419 norlawarsaw1920x892eng 2

NORLAs gjestelandsrapport

Norske forfattere sto i fokus da Norge var gjesteland på Bokmessen i Warszawa, 26.-29. mai 2022.
30 forfattere og illustratører fra Norge møtte et engasjert polsk publikum i 50 ulike programposter, på ulike scener og i lange signeringskøer.

Les NORLAs rapport om gjestelandssatsningen her

Dsc00920
Stinn brakke i gjestelandsteltet! Fra venstre: Cecilie Enger på scenen med sin oversetter Karolina Drozdowska. Foto: Michal Mitoraj

Bokmessen i Warszawa oppsummert

Bokmessen er årets største litterære begivenhet, og i år var messen vertskap for mer enn 500 utstillere fra 13 land, inkludert Polen, Norge og Ukraina, samt Armenia, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Romania, Spania, Sveits og Storbritannia.
Besøkende ble invitert til å møte nærmere 800 forfattere som ble intervjuet på flere ulike scener, inkludert 30 forfattere og illustratører fra Norge som deltok på 50 arrangementer.

Les mer og se bilder fra den vellykkede norske gjestelandssatsningen

220419 norlawarsaw970x200eng

Omfattende norsk program på Bokmessen i Warszawa 2022

Bokmessen er en spennende anledning til å presentere et bredt spekter av norsk litteratur for det polske markedet. Flere norske forfattere vil møte sitt polske publikum og dermed styrke forbindelsen mellom våre to land. Satsningens slagord er “The Dream We Carry” og 26. april kunne vi stolt presentere programmet:

Vi er glade for at 30 forfattere fra Norge kommer til Warszawa og deltar i 50 litterære arrangementer i løpet av fire dager på Kultur- og vitenskapspalasset.
NORLA tilbyr også møteplasser mellom norske agenter og utenlandsk bransje.
Det blir også pop-up språkkurs, og barn er velkommen til våre kreative verksteder fredag og lørdag.

Fire forfattere/illustatører deltar i tillegg på tegneseriefestivalen Komiksowa Warszawa, som arrangeres på Kultur- og vitenskapspalasset samtidig med bokmessen.

Les mer og se hele programmet her

Mer om forfatterne/illustratørene her

Om gjestelandsprosjektet

Polen er et viktig marked for norsk litteratur og det er en stor interesse for alt fra krim og Nordic noir til barnelitteratur og tegneserier. Polsk litteratur finner også gjenklang i Norge. Gjestelandsprosjektet understreker fellesinteressen mellom våre kulturer og språk.

“Jeg er henrykt over at Norge er gjesteland på årets bokmesse i Warszawa. Stor litteratur kan bevege, provosere og vise oss det vi har felles. Dette trenger vi mer enn noen gang før, nå som vi forsøker å legge pandemien bak oss. Norges deltagelse på bokmessen vil gjøre norsk litteratur enda mer tilgjengelig for et polsk publikum, til glede for både forfattere og lesere”, sier Anniken Huitfeldt, utenriksminister i Norge.

“Vi er veldig glade for å være æresgjest på bokmessen i Warszawa. Dette er en stor mulighet til nok en gang å presentere forfattere og bøker fra Norge for et internasjonalt marked, denne gangen for polske lesere. I de siste fem årene har polsk vært blant topp ti språk i NORLAs statistikk for oversettelsestilskudd. Mange forfattere fra Norge er allerede tilgjengelige i polsk oversettelse, så det litterære programmet vil vise alle sider ved norsk samtidslitteratur”, sier Margit Walsø, direktør for NORLA.

220220 warsawpolishrgb

Oversettere av norsk litteratur til polsk

Er du på utkikk etter oversettere som kan oversette fra norsk til polsk?
Du finner en detaljert oversikt på Books from Norway

Vi er i full gang med å forberede Norges gjestelandsstatus ved bokmessen i Warszawa 25.-29. mai

Planleggingen av det litterære programmet for bokmessen er godt i gang, og NORLA samarbeider nært med den norske ambassaden i Warszawa. I slutten av mars ser vi frem til å reise til Polen for å treffe ulike samarbeidspartnere:
I Poznan vil vi besøke Raszynskich Biblioteket, og vi skal besøke universitetet og møte norsklærere, oversettere og norskstudenter. Derfra dra vi videre til Warszawa for å møte både bokmessen, universitetet og ambassaden.

Universiteter med norskundervisning er svært viktige både for rekruttering av oversettere og for formidling av norsk litteratur. I Polen er det hele 9 universiteter med norskundervisning, og vi vil gjerne involvere disse i prosjektet på forskjellige måter. Frem mot bokmessen i mai besøker vi Poznan, Gdansk og Warszawa. En gruppe norskstudenter fra Poznan vil dessuten delta som frivillige under Norsk litteraturfestival på Lillehammer med tilskudd fra oss. Tidlig i mai reiser vi til Gdansk for å delta på et seminar for universitetsstudenter der temaet er oversettelse.

Alle universitetene får også mulighet for tilskudd til reisestipend til studenter som ønsker å reise til Warszawa under bokmessen.

Les mer

Mer om Norge som gjesteland

Bokmessens websider (engelsk og polsk)